maandag 9 augustus 2021

Supercore 50 van Grid3 op de Tobii-I13

Zeven jaar heeft Marilou nu een spraakcomputer. 

Ze is begonnen met een Mobi2 van de leverancier Jabbla.

Daarna een Tobii I-12, een Tobii I-12+ en sinds vorige week dus een I-13 van de firma Tobii Dynavox.

De "hardware" bepaalt ook de "software" tegenwoordig.

Marilou begon met een vocabulaire in Mindexpress van Jabbla, waar wij heel tevreden mee waren. Bij haar eerste Tobii kwam daar Communicator 4 van Tobii Dynavox als extra vocabulaire bij.

Bij haar tweede Tobii I-12+ mocht Marilou opeens haar vertrouwde Mindexpress niet meer gebruiken van beiden leveranciers.

Gelukkig was Communicator 5 een goed alternatief en daar heb ik de afgelopen jaren honderden paginasets in gebouwd.

Je kunt het zo gek niet bedenken natuurlijk voor communicatie paginasets maar ook omgevingsbediening of speelgoed bediening. Plattegronden van deze pretparken zoals Disney en de Efteling.

Niets was te gek of Marilou kon erover communiceren met mijn ontworpen paginasets. Ik deelde mijn paginasets wereldwijd, sommigen werden honderden keren gedownload.

Het gaf mij een goed gevoel ze niet alleen voor Marilou te maken maar ook voor vele andere Tobii gebruikers.

Marilou maakte enorme communicatiestappen, zelfs de picto's konden vervangen worden door alleen woorden.

De Engelse Snap Core First van Tobii Dynavox gebruikte ik al een tijd ter inspiratie voor mijn eigen paginasets. De Nederlandse versie liet lang op zich wachten en kwam ook nog eens in twee fases en zonder de gewenste werkwoord vervoegingen. De opbouw past niet bij Marilou, wijkt teveel af van mijn zelf gebouwde paginasets. De vele vragende knoppen waren een stap te ver voor haar.

Ik denk ook dat het te moeilijk is voor Marilou en ik geef toe ook voor mijzelf. 

Kant- en klare paginasets binnen halen is heel gemakkelijk maar ze daarna personaliseren niet. 

En toen kwam Corona, de uitgelezen kans om mijn paginasets uit te breiden naar de communicatiebehoeften van Marilou.

Maar ik kon de motivatie niet vinden, geen enkel beschikbaar vocabulaire voldeed aan haar en mijn behoeften. 

Er werden wel mooie vocabulaires gebouwd onder Mind Express. Ik ontmoette bij toeval de Duitse ontwerper van Score. Zij bleek een zus van een vrouw met Rett Syndroom te zijn. Rett was haar inspiratie geweest zeker nu haar Rett zus overleden was. 

Opnieuw probeerde ik toestemming te krijgen om weer Mind Express op de Tobii van Marilou terug te krijgen zodat we met Score verder konden. maar helaas.

Mijn frustratie zorgde ervoor dat ik niet meer blogde, niet meer ontwierp, niet meer filmde en Marilou geen stappen meer maakte.

Er moest iets gebeuren. Ik wist dat naast Communicator 5 en Snap Core First van Tobii Dynavox ook Grid3 van Smartbox kon draaien op de Tobii I-13. Ik had mij door mijn werkzaamheden voor ISAAC-NF al eerder verdiept in deze mogelijkheid maar vond het toch een te grote stap.

Tot wij tijdens onze ISAAC-NF ALV een presentatie van Danielle Foakes over Supercore 50 van Grid3 kregen. Ik was om!

In dit vocabulaire zaten al mijn honderden paginasets verwerkt en nog veel meer, maar dan wetenschappelijk opgebouwd. 

Iets was ik zelf maar niet vooral kreeg. 

Delen met corewords die blijven staan terwijl andere woorden zich aanpassen aan de knopkeuze. Een systeem wat meedenkt met de OC gebruiker. Zonder teveel heen en weer te moeten gaan binnen het systeem wat door afasie en apraxie door het Rett Syndroom nou juist zo moeilijk is voor Marilou.

Een heerlijke werkwoordvervoeging zonder eerst zelf de vervoeging op een volgende pagina te hoeven kiezen. Wat het extra moeilijk maakte voor Marilou in andere vocabulaires.

Een toestenbord met zoekfunctie naar de knop waar dat woord staat binnen het Supercore 50 vocabulaire, wat een luxe en een groot voordeel bij het modelleren.

Een afbeelding van de IKEA tas op internet direct vanuit Supercore toevoegen aan mijn nieuwe IKEA pagina geeft een dan echt een eurekagevoel.

Maar vooral de zeer uitgebreide inhoud blijf ik mij nu al dagen over verbazen. Ik hoef maar weinig over te zetten van mijn eigen paginasets denk ik.

In Supercore 50 zit een enorme uitdaging voor Marilou, net alsof wij haar Chinees gaan leren. 

Ook ik moet weer opnieuw naar school, gelukkig zijn er webinars!

Alles waar je jaren aan gewend bent, staat nu op een andere plek.

Maar mijn OC vuurtje is weer aangewakkerd en dat van Marilou hoop ik ook.

Wij zijn samen klaar voor grote nieuwe communicatie stappen.

Introductiefilmpje Supercore 50: https://youtu.be/vkUfm6i9pFk

2 opmerkingen: