Tobii tijdperk

Niets van deze blog mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieƫn, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van mij.


Learning Curve
 Wij hebben de zogenaamde Tobii Learning Curve gevolgd. (foto Learning Curve)De stap van actie/reactie spelletjes zoals Look to Learn hebben wij snel kunnen overslaan omdat Marilou die vaardigheden al bleek te snappen. Bij een Rett kind met minder vaardigheden kan ik mij zo voorstellen dat juist deze periode/fase van snoezelactiviteiten op de Tobii heel nuttig en plezierig kan zijn.

Look to Learn en Sensory Eye FX
Meer over Look to Learn: Look-to-Learn
Een ander snoezelprogramma wat erg leuk is maar ook duur in aanschaf: Sensory-EyeFX

In het begin zijn wij eigenlijk te voorzichtig begonnen uit onwetendheid en later hebben wij misschien zelfs weer te grote stappen gemaakt. Maar ook die te grote stappen leverden geen problemen op alleen duurde het wat langer voor Marilou begreep wat er van haar verwacht werd. Marilou heeft continue vernieuwing en uitdagingen nodig om haar alert en leergierig te houden. Maar kan mij ook voorstellen dat Rettkinderen het juist goed doen bij oud en vertrouwd maar vergeet dat niet eerst te testen!

Wij hebben het thuis over de periode van voor en na het Tobii-tijdperk.

Marilou is niet meer de Marilou van voor de Tobii, nu moet ik wel realistisch blijven, toevallig viel dit moment ook samen met het uitblijven van de ernstige epilepsieclusters. Van een moeizaam communicerend kind is zij uitgegroeid tot een volwaardig communicerend kind.
 

Ik was het meest onder de indruk van de enorme woordenschat die Marilou bleek te bezitten.

Wij gebruiken de Tobii op meerder manieren: als groot prentenboek om op die manier (net als bij het leren lezen van een kleuter) haar woordenschat te vergroten.

Maar ook om je eigen communicatie naar haar toe te ondersteunen.

Met Tobii de Toybox besturen

Handleiding Toybox: http://www.bj-adaptaciones.com/en/products/bj-toybox
Programma Toybox installeren(zie ook handleiding) op PC, dan pagina met schakelspeelgoed creeeren en achter elke knop de speciale slimme knopactie Toybox zetten.


Daarnaast gebruiken wij de Tobii om schakelspeelgoed te bedienen.(filmpje schakelspeelgoed)

 

Ook gebruiken wij de Tobii om te leren puzzelen, te leren tellen en de Digibird te activeren.

nijntje puzzeltel pagina


telpuzzel
Digibird en Digichick

Spelen met stickers
Pak een wit vel papier en plak deze samen met de Tobii gebruiker vol met stickers van een vel met stickers van bijv. dierentuindieren of vervoer.


Lok de gebruiker uit door middel van vragen als: Wie plakken we eerst, de olifant of de tijger? Wie bijt er in je bil? Wie heeft er een lange nek? Waar rijdt een brandweerman in? Sticker van een stoplicht laten zien en vragen wat is dit? enz.

Leuk om zo Tobii interactief te kunnen inzetten en de gebruiker uit te dagen tot een reactie!


Andere communicatiemiddelen:


Communicatieraam
Waarom zou een ander communicatiemiddel dan de Tobii niet hetzelfde gewenste effect kunnen geven?
Dat zou wel kunnen maar naast dat een ander systeem meer vraagt van het meisje om op het hoogst haalbare niveau te kunnen communiceren, vraagt het een veel grotere inzet van de begeleider.

Een plaatje en een tekst toevoegen in een Tobii is nou eenmaal makkelijker en sneller dan het knip, plak en lamineerwerk van bijv. een communicatie doorkijkraam. Een communicatie doorkijkraam is een goede voorbereiding op de Tobii proefperiode.


Eline spreekt
Maar ook Eline spreekt als app is een hele goede voorbereiding.
Elinespreekt maakt van je Ipad een spraakcomputer
Toch blijf je volgens mij de totale interactie van het Rettkind missen die de Tobii wel biedt.

Maar na dit positieve Tobii verhaal wil ik eindigen met twee negatieve puntjes van een Tobii:

• het gevaar voor apparaatafhankelijkheid ligt op de loer. Het uitvallen van de Tobii zou een echte nachtmerrie voor Marilou betekenen
• de lichtgevoeligheid van de oogbesturingsmodule waardoor communiceren in de buitenlucht vrijwel onmogelijk is!

Dit zou dan een oplossing kunnen zijn!Aanmaken van een berichtenvenster
Marilou is na anderhalf jaar toe aan een nieuwe manier van communiceren.
De paar honderd pagina's in haar Tobii ben ik een voor een aan het aanpassen.
Op elke pagina die dat toelaat, komt er op de bovenste regel een berichtenvenster.
Elke picto die zij kiest, hoort zij eerst. Vervolgens komen de gekozen picto's terecht in het berichtenvenster. Aan het einde van het berichtenvenster heb ik een knop Afspelen gemaakt. Als Marilou deze knop kiest, zal deze de woorden van de picto's in het berichtenvenster uitspreken tot een zin.
Dus bijv. ik/wil/boterham/met/boter/en hagelslag 

Op de software van Communicator is het programma Sono te vinden. Ik heb het berichtenvenster met paste en copy in een lege probeerpagina gezet om zo goed te kunnen testen wat mij handig leek en wat niet.


Ik wilde dat mijn berichtenvenster maar een regel zou beslaan van mijn gehele pagina, dat betekende dat ik mijn picto's dmv de slimme actieknoppen in grootte moest aanpassen. Ik ben uitgegaan van 9x9=81 vakjes op mijn pagina. Elke knop heb ik teruggebracht naar een afbeeldingsgrootte van 40 zodat de picto en de tekst mooi in de regel paste.
Daarnaast heb ik elke picto op mijn pagina via de slimme knopactie de functie schrijven (in het berichtenvenstermenu)meegegeven.

Ik kan via CrtlA mijn hele pagina selecteren en dan de gehele geselecteerde pagina de twee slimme knopacties(grootte en schrijven) mee geven maar ik wil niet dat al mijn knoppen verschijnen in mijn berichtenvenster zoals bijv. de knop Terug of de knop Uitspreken. Daarom doe een click Crtl op de knoppen die ik geen slimme knopactie wil meegeven.

Wel selecteer ik de nu nog lege knoppen direct mee zodat als ik op een later moment de pagina wil uitbreiden, deze nieuwe knoppen direct gekoppeld zijn aan het berichtenvenster!

Wat een leuke extra is, is dat de regel de knoppen onthoudt van de vorige pagina's. Dus als de gebruiker doorklikt naar een andere pagina blijft daar in het berichtenvenster staan: IK WIL WARM ETEN BROCCOLI MET GEBAKKEN AARDAPPEL MET GEHAKT en dan bijv. pagina lekkers: IK WIL TOETJE enz.

Op deze manier kom je in de buurt van het gebruik van een PODD op de Tobii.

TIP: als je een knop op de pagina wilt verwijderen, verwijder je ook de speciale acties die de knop koppelde aan je berichtenvenster. Beter is alleen de picto te veranderen zoals de acties aan de knop gekoppeld blijven.
Moet je de knop toch verwijderen, koppel de lege knop dan direct weer aan het berichtenvenster!

Kallibratie 5 punts of 9 punts?Toen wij 2 jaar geleden begonnen met een Tobii waren wij dolbij met een goede 5 punts kalibratie van Marilou!
Die lukte niet in een keer 100% maar gelukkig konden we een paar punten nog een keer apart opnieuw doen zodat zij wel een maximale score haalde.

Al die jaren nooit meer gedacht aan de kalibratie van toen! 
We hadden de 100% score goed "beveiligd" en zijn lekker verder gaan bouwen aan de communicatiepagina's.

Tot er op mijn Facebookgroep een moeder met een net nieuwe Tobii schrijft: die 5 punts kalibratie lukt wel maar die 9 punts niet!

Wat een 9 punts kalibratie bestaat die ook??
We zetten Marilou met een iets wat zenuwachtig gevoel achter het kalibratieschermpje. Een poging tot een 9 punts kallibratie betekent het verlies van de 100% score op de 5 punts kallibratie namelijk! Bij de instellingen kun je voor verschillende opties kiezen, wij kiezen voor een poezenkopje ipv een geel balletje.

Marilou brengt gelukkig ook de 9 punts kallibratie in 2 pogingen tot een 100% score.

En dan merken we direct een enorm verschil in de snelheid van haar communiceren. Ze vliegt als het ware over de pagina's heen.

Zoals je ook kunt lezen op deze site was ik mij altijd bewust van de gedeeltes/knoppen op de communicatiepagina die Marilou veel gebruikte en gedeeltes die vrijwel nooit aan bod kwamen.

Nu weet ik dat dat vooral te wijten was aan de 5 punts kalibratie met de 9 punts kalibratie gebruikt Marilou opeens alle knoppen op de pagina en ook nog eens razendsnel.

En er is ons nog iets opgevallen, bij de eerste zonnestralen van dit seizoen namen we Marilou mee naar buiten met haar Tobii.
Net als vorig jaar kon Marilou met behulp van de Ikea parasol op haar stoel altijd goed communiceren in de tuin.

Maar dit jaar lukte dat opeens niet meer. Hoe wij haar ook in de schaduw zetten, het ging niet meer. Waarom nou vorig jaar nog wel bleven wij ons afvragen?

Tot vandaag! We zetten Marilou in de schaduw achter haar Tobii, terwijl ik haar parasol voor de stoel wil gaan pakken, begint zij opeens te "praten"!!

Vorig jaar hadden wij nog maar een beperkt aantal picto's/knoppen op de Tobii die met een 5 punts kallibratie prima werkten.
Dit jaar gebruikt Marilou ongeveer 80 knoppen per pagina, die ze dus moest bedienen met een 5 punts kalibratie.
Dat ging in huis nog prima maar buitenhuis viel Tobii stil zelfs met haar parasol op haar stoel.

Conclusie: door de 9 punts kalibratie werkt de Tobii buitenshuis ook veel beter!!


Tobii buitenhuis gebruiken
Tobii gaat altijd met Marilou mee, zo ook naar buiten.
Toch merkten wij dat de oogbesturing het buitenhuis vaak niet deed.
Niet alleen de gebruiker moet voor een optimaal gebruik in de schaduw zitten maar de oogbesturingscomputer ook!
Daar heb ik een oplossing voor gevonden, bij de Ikea is voor 8 euro een vrij grote parasol te vinden die mooi te bevestigen is op stoel of rolstoel.

De Ikea-parasol zet de gebruiker en haar Tobii goed in de schaduw, bij te felle zon gebruiken wij nog een badlaken over de parasol.
 
Zie hierboven dat een 9 punts kalibratie(ipv 5) ook een betere communicatie in de zon kan geven.
 
PODD vulling voor de Tobii
PODD is een methode van communiceren waar je steeds meer over hoort.

Of PODD iets voor Marilou zou zijn, dat weet ik niet. Onze manier werkt nu goed, we lopen niet tegen een plafond aan, we gaan nu dus nog niet veranderen. Er zijn nog geen officiƫle Nederlandse versies van PODD voor de Tobii en dat maakt het gebruik ook een stuk lastiger. Als je meer van PODD wil weten, raad ik je aan eens te kijken op: link PODD boek Hier kun je ook zien waar en wanneer je een introductie workshop kunt volgen. Dan kun je zelf kennis maken met het systeem en zelf oordelen.

introductie PODD in het Nederlands
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten