vrijdag 12 februari 2016

Succesvol Symposium op 23 januari bij Stichting Milo: Praten kan ik niet maar communiceren wil ik wel!

In haar workshop deelde Leonieke Wiertz ervaringen met haar dochter, die op 2 jarige leeftijd de diagnose RETT kreeg. De inzet van een spraakcomputer met oogbesturing vraagt niet alleen veel doorzettingsvermogen en inzet van de omgeving, maar vooral ook van de betrokkene zelf. Zij adviseert om direct met veel keuzeknoppen/picto’s te beginnen op een pagina. Het is belangrijk om te modelen. Zelf vertellen wat je doet en dit op de computer aanwijzen zodat de betrokkene de mogelijkheden leert kennen, ontwikkelen en hopelijk uiteindelijk gebruiken. Dit is een weg van vallen en opstaan, het kost veel tijd. Ook teleurstellingen of verkeerde keuzes maken, kom je op dat pad tegen. Leonieke benadrukt, dat de inbreng van de omgeving essentieel is.
Veel ouders herkenden zich in de ervaring van dit RETT kind, dat nu zelf voor- en afkeuren kan aangeven en gevoelens kan uiten.

http://www.stichtingmilo.nl/nw-28962-7-3611476/nieuws/succesvol_symposium__praten_kan_ik_niet_maar_communiceren_wil_ik_wel.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten